#EscúchameTambién – 16 dagarskampanj i Guatemala

Skrivit en artikel om ambassadens arbete mot våld mot kvinnor och vårt engagemang under 16 dagarskampanjen. 

-----

#EscúchameTambién, den spanska översättningen av #hearmetoo och hashtagen som ska prägla årets 16 dagarskampanj mot våld mot kvinnor. I snitt görs 27 anmälningar varje dag av kvinnor som utsätts för våld i Guatemala. Kampen mot våldet är nödvändig för att stärka kvinnors rättigheter och Sveriges ambassad deltog i lanseringen av kampanjen och lyfte sitt åtagande av att fortsätta stötta Guatemalas arbete för att få ett slut på våldet mot kvinnor.

Det sexuella våldet mot kvinnor är ett av det mest utövade våldet mot de mänskliga rättigheterna i Guatemala och landet rankas som det land i världen med flest mord på kvinnor; varje dag dör i genomsnitt 2 kvinnor. Global Database on Violence against Women av UN Women visar att 18% av kvinnorna i landet utsätts eller kommer utsättas för psykiskt och/eller sexuellt våld inom en nära relation under sin livstid. Det som försvårar situationen i Guatemala ytterligare är att temat inte är en politisk prioritet av den rådande regeringen, straffriheten är utbredd - 98 % vid brott där kvinnor mördats, och samhället i stort normaliserar och osynliggör även våldet. 

– Jag vill betona Sveriges starka åtagande att stötta Guatemala i sitt arbete att förebygga och eliminera våldet mot kvinnor och flickor. Sverige kommer fortsätta att stötta både civilsamhället samt statliga institutioner för att nå detta mål. Tiden vi lägger på att motverka våld mot kvinnor är värdefull och viktig, och om vi gemensamt länkar samman detta arbete kommer vi att nå goda resultat, sa Anders Kompass under lanseringen av 16 dagarskampanjen.

 

Ambassadens arbete mot våld mot kvinnor

Ambassaden i Guatemala stödjer arbetet mot våld mot kvinnor och flickor genom flera projekt t ex genom civilsamhällesorganisationen OSAR som jobbar med att ge psykosocial, juridisk och medicinsk hjälp åt flickor och kvinnor som drabbats av våld. Ambassaden stödjer flera Women's Economic Empowerment-program med förebyggande arbete mot våld inom nära relationer, exempelvis genom projektet PRODEEIR implementerat av We Effect och genom ett nyligen avtalat stöd till Swisscontact.

– Under september månad i år gjordes 4058 anmälningar efter sexualbrott och 821 kvinnor mördades i fyra regioner i Guatemala. Dessa siffror är alarmerande, men vi kan också se en positiv förändring i att fler kvinnor nu har makt och kunskap om hur de anmäler brott, sa ambassadens partnerorganisation Refugio de la Ninez under en presskonferens med Consorcio Ixoqib i samband med den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Ambassaden i Guatemala har en lång tradition av att stödja urfolkskvinnor och ett uppmärksammat fall, efter det 36 åriga inbördeskriget i Guatemala där kvinnor förslavades och systematiskt våldtogs som en strategisk del i krigsföringen, var från byn Sepur Zarco. Sverige var med och gav politiskt, tekniskt och finansiellt stöd till kvinnorna i rättsprocessen via Unión Nacional Guatemaltecas (UNAMG), för implementeringen av säkerhetsrådets resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Tack vare kvinnornas organisering för kamp om rättvisa resulterade det i mars 2016 i en historisk dom som en del av processen för övergångsrättvisa. Det svenska utvecklingssamarbetet i Guatemala var en viktig del i att skildra och lyfta kvinnorna som aktiva aktörer för förändring, snarare än enbart offer.

Allmänt | |
Upp