SVERIGES FEMINISTISKA UTRIKESPOLITIK

Under min praktik har jag haft som huvuduppgift att skriva om den feministiska utrikespolitiken som Sverige bedriver i sitt bistånds- samt politiska arbete. Texten blev väldigt uppskattad och skickades som rapport inom UD, både till Sverige och andra svenska ambassader runt om i världen. Delar med mig av en del av rapporten:  

Guatemala är ett land som kännetecknas av patriarkala strukturer och höga nivåer av våld mot kvinnor. Landet, med en befolkningsmängd på 17 miljoner människor, rankas som ett av de länder i världen med flest kvinnomord. Två kvinnor mördas i snitt varje dag. Därutöver görs i snitt 27 anmälningar varje dag av kvinnor som utsätts för våld och mörkertalet är sannolikt stort. De flest anmälda brotten i Guatemala är kopplade till våld mot kvinnor men med mycket få fällande domar. Enligt UN Women är straffriheten vid brott där kvinnor mördats närmare 98%.

En av utmaningarna för jämställdhetsarbetet i landet är de konservativa politiska krafterna. Detta visar sig bland annat i form av lagförslaget 5272 Protección de la vida y la familia som bland annat syftar till att ytterligare kriminalisera abort och inskränka kvinnors rätt till SRHR. USA och andra länder har även som bekant intagit en allt mer problematisk position i förhållande till SRHR och kvinnors rättigheter. Inte minst i Guatemala skapar den nya amerikanska positionen utrymme för härvarande regering att bedriva en alltmer föråldrad jämställdhetspolitik. Regeringens politiska retorik kretsar kring värderingsargument som betonar den traditionella ”kärnfamiljen” och kritiserar ”utländska idéer” kring bland annat HBTQIA+. México City Policy begränsar vidare civilsamhällesorganisationers förmåga att arbeta med rätten till abort.

Den feministiska utrikespolitiken i Guatemala har haft ett tydligt mervärde givet den mycket utsatta situationen för flickor och kvinnor i landet. Politiken har varit behjälplig i att samordna och formulera ambassadens prioriteringar samt ta en ledande roll i att lyfta jämställdhetsfrågorna. I genomförandet av den feministiska utrikespolitiken har ambassaden dels haft ett nära och integrerat samspel mellan utrikespolitiken och biståndet, dels ett starkt främjande av värderingar kring jämställdhet.

Allmänt | | Kommentera |
Upp