ARTIKEL SIDA
Här om veckan skrev och publicerade jag en artikel till Sida. Här är den:
Nolltolerans mot sexuella trakasserier,så
jobbar Sida i Guatemala.
2018-10-04 | Global Goals
Ett viktigt arbete tas vidare för att underlätta våra partners arbete mot sexuella trakasserier. #Metoo-rörelsen skakade om både Sverige och den internationella biståndsbranschen och visade på den utbredda förekomsten av sexuella trakasserier.
På Sida HQ har arbetet med att förebygga sexuellt utnyttjande, övergrepp och trakasserier (SEAH) intensifierats efter rapporteringen kring Oxfam. Rutiner har setts över, kommunikationen mot partners har förstärkts och Sida ser nu över hur kapaciteten kan stärkas. Det ska vara tydligt att Sida har nolltolerans mot sexuella trakasserier! En milstolpe kommer nås i samband med ett högnivåmöte i London kring denna fråga 18 oktober. Då kommer såväl givare som CSOs tillkännagöra åtaganden för hur vi avser förbättra arbetet med att förebygga sexuella trakasserier. För Sidas räkning deltar Eva Johansson, verksföreträdare för jämställdhet, tillsammans med UD och en representant för civila samhället. Sida kommer även via Eva Johansson att medverka i OECD DAC:s arbetsgrupp för sexuella trakasserier.
Men hur går vi vidare utan att stanna vid en temporär hashtag? Något som våra partnerorganisationer gemensamt kom fram till var att ytterligare kampanjer mot sexuella trakasserier är nödvändiga. För att nå framgång i detta är också ett sektoröverskridande, stärkande samarbete utav stor vikt. Slutligen, kommer den svenska ambassaden ta frågan vidare genom att inkludera detta tema i våra kapacitetsrevisioner. Ambassaden i Guatemala kommer också att aktivt föra en dialog med våra samarbetspartners och lyfta strategier mot sexuella trakasserier under våra gemensamma årsmöten.

Deltagare "PRODERT IXOQI´B", implementeras av HELVETAS Swiss intercooperation Fotograf: Märta Johansson
Så här har vi arbetat i Guatemala
Tillsammans med Ulrika Holmström, jämställdhetsrådgivare på Eurolatin, tog ambassaden i Guatemala under mitten av september första steget mot ett mer systematiskt arbete tillsammans med sina partnerorganisationer.
100 procent av tillfrågade kvinnor i Guatemala City har någon gång blivit utsatt för sexuella trakasserier, enligt en studie utförd av UN Women (ONU Mujeres, 2007). Guatemala är ett av få länder på den amerikanska kontinenten som inte har någon existerande lag mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen (World Policy Analysis Center, 2007). Problematiken är tydlig, men varför har vi inte pratat mer om detta tidigare?
- Landprogrammet i Guatemala satsar på att stärka kvinnors och flickors rättigheter, men frågan om sexuella trakasserier i den egna verksamheten har vi aldrig lyft. #Metoo fick oss att tänka till: Om våra partners ska vara trovärdiga i sitt arbete för jämställdhet, måste de ha strategier och system för att förebygga och hantera sexuella trakasserier i sin egen organisation, säger Martin Hessel, biståndsråd i Guatemala.
Svenska ambassaden i Guatemala fick i september besök av Ulrika Holmström, jämställdhetsrådgivare på Eurolatin, och gjorde tillsammans med henne en fältresa till Totonicapán för att se hur arbetet mot sexuella trakasserier förs hos våra partnerorganisationer. Under vår första dag möttes vi av ett fruktansvärt besked, en fyraårig flicka hade blivit våldtagen och fick akut hjälp. Kliniken hon vårdades på har sedan år 2015 hjälpt överlevare av sexuellt våld och barn under 14 år som är gravida. Sida är med och stöttar kliniken som har lyckats minska antalet graviditeter hos minderåriga, men som också möter motstånd från konservativa krafter.
- En stor utmaning vi möter är hur vi ska lyckas skapa en hållbar och långsiktig relation till hälsoministeriet, säger Carmen, koordinator på kliniken i Totonicapán.
Lyckligtvis, bestod vårt besök i Totonicapán också utav ett mer glädjefyllt möte. Detta vid ett program som förebygger sexuellt våld mot flickor. Vi möttes av framtidstro och det rådde "empowerment" i luften. Flickorna skapar via programmet vänskap och starka nätverk, samt får lära sig om hur kroppen fungerar och vikten av kvinnors lika värde.
När våra samarbetsorganisationer tampas med dagliga utmaningar, som att ta hand om den fyraåriga flickan, så måste de vara så starka som möjligt. Men om våra partners reflekterar samhället i stort och problematiken med sexuella trakasserier är så tydlig, så är ju inte organisationerna immuna mot sexuella trakasserier internt heller. Ambassaden valde därför med stöd från Ulrika att bjuda in till ett seminarium om förebyggande arbete mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
- Policydokument är viktiga, men de behöver aktiveras, testas och förbättras. Vidare, är det lika viktigt att vi skapar en kultur som uppmuntrar den som utsätts för sexuella trakasserier att säga ifrån, säger deltagare på seminariet.

Deltagare "PSI-Pasmo Initiative against genderbased violence", implementeras av Consortium Ixoquib, OSAR (Observatorio en Salud Sexual y reproductiva).
Fotograf: Juana Maria Camposeco